Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Υφάσματα και Διακόσμηση

Πάει καιρός από το τελευταίο μου post όμως επιστρέφω μ' ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους μας πιστεύω και δεν είναι άλλο από τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε όλοι στο σπίτι μας. Σε κουρτίνες,ριχτάρια και καλύμματα για τους καναπέδες μας,μαξιλάρια,ακόμα και μέρη των επίπλων μας που είναι ντυμένα με ύφασμα. Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό,ότι το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε αέρινα και ανοιχτόχρωμα υφάσματα σε αντίθεση με το χειμώνα που είναι πιο βαριά και μουντά ή σκουρόχρωμα. Όλα τα υφάσματα μπορούν να κοσμούνται από χάντρες,πούλιες, φτερά,κορδέλες, σύρματα και οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν πολύ περισσότερα υφάσματα απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε,δαντέλα, ταφτάς,σατέν,πλεκτά,μακό, πολύχρωμα ή μονόχρωμα,σταθερά ή ελαστικά.

Τα υφάσματα έπαιζαν σημαντικό ρόλο από την Νεολιθική εποχή. Ύφανση σημαίνει διασταύρωση δύο ομάδων κλωστών σε ορθή γωνία. Ο αργαλειός ήταν το αρχαιότερο εργαλείο ύφανσης ως κάθετος αργαλειός με βάρη . Χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα,παράλληλα και με άλλους τύπους αργαλειών, με αποκορύφωμα τα ηλεκτροκίνητα υφαντήρια με Η/Υ.

Τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας σχετίζονται και με τη διάθεση μας. Δηλαδή αν είμαστε ευδιάθετοι αυτό βγαίνει και στη διακόσμηση του προσωπικού μας χώρου,είναι πιο χαρούμενα τα χρώματα σε αντίθεση με κάποια περίοδο της ζωής μας που μπορεί να είμαστε πιο ''πεσμένοι'' ψυχολογικά. Παρ' όλα αυτά η διακόσμηση όπως επηρεάζει έτσι επηρεάζεται κιόλας από την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.
Τα υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εσωτερικό χώρο όσο και στην αυλή ή τη βεράντα του σπιτιού μας.Μ' αυτό τον τρόπο γίνεται ο χώρος πιο γεμάτος,πιο οικείος και σίγουρα πιο όμορφος.Αν έχουμε όρεξη και πιάνουν τα χέρια μας μπορούμε να διακοσμήσουμε υφάσματα που ήδη έχουμε ράβοντας πάνω τους κουμπιά,χάντρες,κορδέλες ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε. Έτσι αλλάζουμε τη διακόσμηση του σπιτιού μας με λίγο παραπάνω κόπο αλλά καθόλου έξοδα.Επίσης,με τα υφάσματα μπορούμε να ντύσουμε παλιά αντικείμενα και να φαίνονται σαν καινούρια.
Όπως μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν,τα υφάσματα παίζουν και έπαιζαν σημαντικό ρόλο γι' αυτό θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου